Blog

Királyudvar – időutazás 10 év/Sec - Táncoló Medve

Vissza

VANNAK PINCÉK, AMIKTŐL MINDEN KÓSTOLÓ KICSIT ÜNNEP

http://tancolomedve.hu/1837-kiralyudvar-idoutazas-10-evsec

Ripka Gergely 2019. február 20.

*Királyudvar – időutazás 10 év/Sec

A tarcali székhelyű *Királyudvar elsők közt kapta meg csillagát a TokajKalauz legelső kiadásában (2014). Az akkor már javában biodinamikus és javában Szepsy, de már javában Demeter Zoltán (és Noel Pinguet – Dom. Huet) nélkül működő borászat minden változás és zajos fordulat ellenére egyértelműen érdemelte ki ezt a kitüntetést. A hőskorszak mérföldkövei persze igen súlyosak: 1999-2007 között az egyik legkomolyabb borműhely működött a királyi udvarház megmentett, felújított falai közt, a borvidék legjobb, említett szakembereinek közreműködésével tehát nem meglepő az a csillag. Azok a borok tényleg grandiózus egyéniségek voltak, sajátos portfólió mentén elkészítve (Sec, Demi Sec, Ilona Cuvée, Lapis aszú). Persze a stílusváltozás nyomonkövetése sem egyszerű. A borok jelentős része, mostanra 90 %-ban külföldön kerül értékesítésre, az eleve kis palackszám (40-45 ezer/év) töredéke pedig a Terroir Clubon keresztül úgyszintén a csúcsgasztró porondján fogy el (zömében vélhetően ugyancsak nem hazai közönség révén). 

 

2008-tól rendületlenül Juhász Szabolcs felügyeli a több, mint 40 hektár biodinamikus szőlőterületet és a borok születését. Az éves palackszám kb. fele (20-25ezer palack) Sec márkanév alatt kerül forgalomba. A 2005-ös még drága volt, mostanra, ha olcsónak nem is feltétlen mondanám (ha azt vesszük alapul, hogy ez a belépő szint), de 6300 körüli árával a többi nagy névvel pariban van az ára. 

A tulajdonos Anthony Hwangról nem beszéltem még, akiről azt hiszem, nyugodtan mondhatjuk, hogy megszállottja a birtokainak (pénzt, fegyvert, paripát nem sajnálva), de míg a Loire-völgyi Domanie Huet tőle kicsit függetlenebbül működik, addig a Királyudvarnál sokkal több döntést hoz meg ő maga birtokigazgatóként. 

A kóstolónak egyik fő apropója egyrészt a 2016-os Sec bemutatkozása volt, másfelől Mr. Hwang a 98-as alapítás óta amolyan saját Wine Libraryt hozott létre, méghozzá nem is kis palackszámmal, régi tételekből. Több ezer palackot tettek el, annak jegyében, hogy a világ meghatározó borainak bizony állniuk kell az idő próbáját is (legyen az burgundi, rajnai vagy éppen tokaji száraz). - Kísérlet, lehetőség, hosszú távon pedig bizonyosság lehet ez arra, mennyire alkalmas a furmint(-hárs) arra, hogy érleljük; hogyan fejlődik, ezáltal tehetünk majd olyan kijelentéseket, melyeket eddig tapasztalat híján legfeljebb a levegőbe puffogtathattunk eltarhatóság terén (a Dom. Huet esetében ez a library egészen 60-70 évre visszamenőleg megvan, tanulmányozható, sőt igen komoly kereskedelmi tételt képvisel némely rezervált évjárat). Nincs igazán kultúrája ennek idehaza, s nem is nagyon tudok más pincéknél hasonló szintű allokált száraz készletről. 

 

Ezen a fajta türelmen túl, a mindenkori Sec forgalombahozatalával sem szokott kapkodni a borászat (1,5-2 évet pihen palackban simán). A 2016-os tehát most debütál. El kell még mondani, hogy a Királyudvar Sec minden évben elkészül (ahogy Burgundiában, Bordóban is még a leggyengébb évben is készül bor), volt 2010-ben és volt 2014-ben is, csak legfeljebb kevesebb vagy más dűlőösszetételben (viszont minőségben kompromisszum-mentesen), de ez a fajta fegyelem, magabiztos márkaépítés azt gondolom, ugyancsak a komoly birtokok kiváltsága.

A Loire-menti crémant-tapasztalatok mentén palackos erjesztésű pezsgővel is elsők közt kezdett foglalkozni a birtok. Kató András (Terroir Club, Mitiszol?) azzal a tétellel indította a kóstolót, melyet már teljes egészében a magyar csapat készített, francia segítség nélkül:

*Királyudvar Pezsgő 2015.

Briós, kenyérbél, krétás, citrusos, finom tiszta MetTrad-illat. Ízben leheletfinom buborékok: integráltak, belesimulnak a kortyba és minden alkotó eleve nagyon szépen a illeszkedik a bor szerkezetébe. Amikor arról beszélünk, hogy a pezsgő is bor, és borként kell fogyasztani, élvezni, akkor ez az élmény nálam tokaji merítésben talán egyedül a Királyudvarnál meg mindmáig. (Március 8-án meg lehet kóstolni velem ezt és több más tokaji pezsgőt is.) 6+

*Királyudvar Sec 2016.*

Percze, Betsek, Henye, Lapis és Suba-dűlők. Viszonylag semleges, neutrális, fejlődő, de végtelenül tiszta illat, alakulnia kell még a palackban. Ízben sokkal többet mutat magából. - Feszesség, magas szerkezet, tartás, csiszolt élek, elegancia, friss, fiatalos struktúra jellemzi. Sós, lineáris korty. A csontos savak mellé díszként citrusosság és birs került. Igen szép száraz tokaji, egy elég nehéz szüretből. 7

*Királyuvar Sec 2008.**

Anthony Hwang kedvenc évjárata volt 2008: összejött minden. Percze, Betsek, Lapis, Henye és Nyúlászó. Csípősebb, enyhén tormás, snidlinges, hagymás buké, ami azért a levegőn kicsit enyhül. Ízben viszont csoda. Sokkal mélyebb és szélesebb a többinél. Van egy határozott édes tónus benne (11 g/l cukor), dúsabb, húsosabb, haraphatóbb, hosszabb íz. Abszolút kortalan, máig hihetetlen komoly szerekezettel, melyhez a remek év vitális savai adnak markáns kontúrokat. Örökös kedvenc. Egyértelmű 7+

*Királyudvar Sec 2007.*

Egy forró, aszályos évjárat, amit aztán szárazban és édesben is nagyon szerettünk. Percze, Betsek, Henye, Lapis, Nyulászó. Akad benne némi érettebb porosság, palackbuké, kenyérhéj (még nem oxidált, de korát nem tagadhatja le, szemben a sokkal fiatalosabb, vibrálóbb 2008-assal). Krémesebb, sokkal hömpölygősebb íz, vastagabb idomok, egészen más sűrűség. A széles ívek végén azonban mégis ott van egy szép savkarakter is, ami egyrészt szavatolja, hogy a bor egy pillanatra sem lusta, másrészt ez a kivételes, mozgékony savérezt nagyon kevés 2007-es száraz borban tapasztalható. Bőven tartja még magát, sőt a korty végén élő citrusok kompenzálják a kerek, nagy testet. 6+

*Királyudvar Sec 2006.

Magam is meglepődtem, miszerint ezt a bort nem Demeter Zoltán, de nem is Szepsy István, hanem még maga Noel Pinguet keze nyomán készítette a Királyudvar. Illatában van egy szép, kifejezett édeskés tónus, mézzel, zöldfűszerekel, némi kukoricássággal is már. Érettebb karakter. Mégis máig, széles, komplex bor. Almás, körtés, birses ízek, határozott édes tónus (11 g/l cukor), mely ennél a tételnél a leginkább kifejezett. Ezt aztán egy üdébb zöldalmás fanyarság követi. Volt már szebb is, nem mondom, hogy kirobbanóan fiatalos formában van, ne is ezt várjuk tőle, de bőven megvannak az értékei is még. Most 6

*Királyudvar Ilona Cuvée 2002.***

Betsek és Danczka. A pince szamorodni típusú bora, de persze annál azért valamivel mégiscsak több... Meglepett, hogy mennyivel. Illatban is kirobbanóan fiatalos: szuperérett sárga trópusi gyümölcsökkel, gyakorlatilag aszús jegyekkel. Kandírozott gyümölcsök, barack, narancshéj, virágok, méz. Élénksárga színárnyalatok zúdulnak az emberre, ahogy beleszagol. Csoda már önmagában az illat is. Ízben meglepően krémes textúra, édes, mézes, hosszan, szélesen terül szét. Viszonylag kevesebb a sav, mint, amit 2002-től egyébként várnék, de olyan komplex és hosszú, aszús ízvilág jellemzi, hogy nem lehet vele betelni... 8+

*Királyudvar 6 puttonyos tokaji aszú 2000.***

Január 10-én már egyszer beleszerettem, akkor kóstoltam először. Barack, életteli, sárga tónusokkal vastagon színezett, eszményi illat. Kandírozott és friss gyümölcsök egyszerre mutatkoznak orrban, narancsvirág, narancs, ananász, mangó. Lebilincselő, mennyire vitális, élő korty, elképesztő sav, hihetetlen mennyiségű friss gyümölcs, egy forró évből 18 év után is (döbbenet). Harapható őszi és kajszi barack. Határtalan lendület, nem várt feszesség, eszméletlen hossz, csoda egyensúly. Januárban is leírtam, most is érdemes megjegyezni (a szerencséseknek, akiknek van még belőle): nem kell sietni a kibontással! 2000 óriási évjárat..! Erős 9