Blog

Mutatjuk a TOP3 Vince kedvencet

Vissza

Szerencsére egyre szélesebb körben kezdenek népszerűek lenni a természetes, bio, biodinamikus vagy natúr tételek, a fogyasztók pedig mostanra nem csak a szőlőművelés hanem a borkészítés terén is gyakran keresik az alacsony beavatkozással, szűrés és/vagy derítés nélkül készült tételeket. Külön öröm látni, hogy a piaccal együtt a szakma is egyre nyitottabb az ilyen tételekre ezért örömmel tettünk eleget a Vince Magazin legutóbbi felkérésének és vettünk részt az "alternatív eljárással készült borok" tesztjén. Az pedig, hogy a TOP5 tételből 3 bor a Mitiszol portfóliójából került ki, már igazán csak a pontot tette fel az i-re.

Tesztgyőztes: Kasnyik Orange Rielsing 2018 (messze a legmagasabb, 17,3-as pontszámmal)

A Top 5 borból 3 exkluzívan nálunk kapható:
1. Kasnyik Orange Riesling 2018
4. Hummel Góré 2018
5. Pósta Amfórás Kadarka 2017

Kasnyik Családi Pincészet
A felvidéki Kürt egészen különleges település - számos borász készít a környéken autentikus, beavatkozás nélküli, egyedi borokat A rendhagyó stílusú tételek legnagyobb része ugyan a szlovák piacon talál gazdára, de a nemzetközi bor világban és Magyarországon is szép számmal vannak rajongói. Az Autentista Slovakia összefogás oszlopos tagjának számító Kasnyik Családi Pince (Rodinné vinárstvo Kasnyik) szerepelt már korábban a portfóliónkban, most pedig örömmel üdvözöljük őket ismét soraink között! Tamás és Gábor 2004 óta szerelmesei a szőlőnek, 2006 óta pedig ez a rajongás már palackozott formában is testet ölt. 2014-ben döntöttek amellett, hogy területeiket bioművelés alá vonják, ami a pince munkában is változásokat hozott: a borok spontán erjednek, javarészt francia, magyar és szlovák hordókban, a lehető legkevesebb beavatkozással. Ugyan a fajtakínálat széles és kiemelkedően izgalmas, a fókuszban azonban egyértelműen az Olaszrizling és a Zöld veltelini áll. A Kasnyik családnál a közérthető alapborok mellett találunk extrémebb, bogyókkal palackozott változatokat, narancsbort és természetesen saját pezsgőt is.

Orange Riesling azaz egy kiváló narancsbor a Kasnyik Pincétől. Rajnai Rizling, kádban erjesztve spontán, 15 napig héjon tartva. 10 hónapot pedig fahordóban érlelték. Szűretlen, derítetlen, alacsony kéntartalmú bor. Összkén: 32 mg/l.

Horst Hummel
Horst Hummel 1998 óta készít borokat Villányban, jelenleg közel 8 hektáron gazdálkodik, 2008 óta már organikus művelésben (Öko Garancia által ellenőrzött gazdálkodás). Területei a Jammertalban, a nagyharsányi Várhegyen és a nagytóthfalui Verebes-réten találhatóak, borászata Villányban működik, ahol Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot fajtákból készít borokat, de kisebb mennyiségben Hárslevelűvel is foglalkozik. Horst nagyszerű ember, nem mindennapi életúttal. Pályafutását jogászként kezdte Berlinben, a világot járva Burgundiában kapta az ihletet a borkészítéshez, a magyar borokkal a kilencvenes évek elején találkozott először, amikor hazafele tartott Vojvodinából, ahol az ősei szőlőt műveltek. A borkészítés mellett szenvedélyes szakács, ottjártunkor is éppen rotyogott valami a fazékban.

A Góréra jellemző, elképesztő komplexitás illatban, gyógynövénykavalkád, tea, keleti fűszerek. Mérsékelt tannin, lendületes és harmónikus. Szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nékül, spontán erjesztve.

Pósta Borház
Tősgyökeres szekszárdi családként mindig is rendelkeztek kisebb – nagyobb szőlőterülettel. 1970-es évek elején Nagyszüleiknek sikerült a Cinka dűlőben vásárolnia egy szőlőtermesztésre kiváló területet, a hozzá tartózó présházzal és pincével. Ezen a területen, a szekszárdi hagyományokkal ellentétben 80%-ban fehér fajta /Olaszrizling/ volt számottevő. Ültetvényeik nagy részén vörösbort adó fajták találhatóak. A családi hagyományt folytatva nem feledkeztek meg a fehérborokról sem, az Olaszrizling mellé a Sauvignon Blanc is felkerült. Szőlőik 5 km-es körzetben találhatóak, legnagyobbrészt hegytetőn. Ezeket a szellősebb kiegyenlítettebb klímájú területeket részesítik előnyben. Mely növényvédelmi, szőlészeti, borászati szempontból egyaránt kedvező. "Céljaink között szerepel a biodinamikus szőlőtermesztés megvalósítása, melynek segítségével még jobban ki tudjuk majd hangsúlyozni boraink egyediségét. Borainkat hagyományos eljárásokkal, de a legmodernebb technológiával készítjük, segédanyagok nélkül. Az egészséges, nem túlterhelt tőkékről származó szőlő kézi szüret, és válogatás után kerül feldolgozásra, majd erjesztésre, fajélesztő felhasználása nélkül. Célunk egyedi, autentikus borok készítése, melynek érdekében technológiánkat folyamatosan fejlesztjük, mind szőlőtermesztés, mind a borkészítés során."

A Pósta Borház, szekszárdi Tóth-völgyi és Gesztenyés dűlőkből szüretelt Kadarkája, egy igen különleges újdonság. Amfórában erjedt tétel, spontán, héjon, majd egy évig acéltartályban érlelték. Igazi Kadarka, testtel, fűszerekkel és e csepp kis lekvárossággal. Hosszú, kerek lecsengés a szájban.