Blog

MITISZOL ON THE ROAD - FIRST STOP

Vissza

MITISZOL ON THE ROAD - FIRST STOP

Ha már mi nem mehetünk, találunk más alternatívát, hogy egy kicsit megidézzük, milyen pasta-t enni a navona-n, baguette-l a hónunk alatt róni a macskaköves francia utcákat vagy éppen elveszni a jobbnál jobb tapas lehetőségek között egy könnyű aperitivo során. 

Ezekre még ugyan mind várnunk kell, de egy kis lelkesedéssel meg néhány üveg izgalmas helyi borral semmi sem lehetetlen, úgyhogy a Mitiszol márciustól útra kel és csakazértis megidézi a hétvégi kiruccanások, tavaszi last minute kirándulások emlékét - első utunk pedig hova máshova vezetne, mint Franciaországba, akik kemény munkájának és kitartásának köszönhetően az organikus és natúr borok új löketet kaphattak és manapság reneszánszukat élik.

Nyakunkba vettünk hát raktárunkat, és 9 olyan tételt válogattunk össze, amik nem csak a francia természethű borok világába engednek egy kis betekintést, hanem segítenek kicsit kiszakadni a magyar hétköznapokból is: egyedi történetek és hamisíthatatlan “franciaság” minden palackban! A legjobbat pedig a végére tartogattuk: március 5. és 8. között most 20% kedvezménnyel, és 10 000 Ft felett ingyenes kiszállítással rendelhetitek meg őket (Budapesten és az agglomerációban).

A teljesség kedvéért pedig mutatjuk azt is, hogy melyik ízig-vérig francia birtokok tételei kaptak helyet legfrissebb válogatásunkban - természetesen egy kis rövid bemutatóval, mert amellett hogy kétségtelenül izgalmas borok kerülnek ki a pincéikből évről-évre, a hozzájuk tartozó történetekről sem érdemes megfeledkezni.:

Pierre Frick
Pfaffenheim, Elszász meseszerű kisvárosa. Itt helyezkedik el Pierre Frick borászata, aki élő példája a saját útját járó borásznak. Az 1970-es évek legvégén a régióban elsőként vágott bele a biodinamikus gazdálkodásba, majd radikálisan leépítette a kén használatot és Elszászban egyedüliként használ koronazárat. A fáradhatatlan kísérletezés és innováció meghozta az eredményét, kompromisszummentes borai a legjobbak közé tartoznak. Hold állását követő pinceműveletek, és igazi boregyéniségek, amik évjárattól és termőhelytől függően teljesen máskor és másképp erjednek, és – mivel sem a musthoz sem a születő borhoz nem adnak ként – a fehérboroknál is mindig bekövetkező almasavbontás is nagy eltéréssel zajlik le az egyes tételeknél. Aki minden évben ugyanazt várja egy bortól, az ne Frick bort vegyen - aki pedig nyitott az izgalmas tételekre, nos az biztosan nem fog csalódni.

PIERRE FRICK - Crémant 2017 /// 8 299 Ft - 6 640 Ft
PIERRE FRICK - Riesling Grand Cru Vorbourg 2016 /// 9 254
Ft - 7 089 Ft

Champagne Fleury
Az 1895-ben megalapított birtok több szempontból is úttörő, azonban a történelemkönyvekbe kétségkívül azzal vívnák ki a helyüket, hogy 1989-ben Champagne-ban elsőként váltanak biodinamikus gazdálkodásra, először 3 hektáron majd 1992-ben teljes területükön. A Cotes de Bar-on található borászat a Szajna-völgy agyagos, meszes lankáin nyújtózkodik, ahonnan a fürtök a legnagyobb odafigyeléssel, kézi szürettel kerülnek a pincébe. Bár a terület kevésbé ismert Champagne más régióihoz mérten, Morgane Fleury és csapata évről-évre bizonyítja, hogy a mikroklíma és a talaj nagyon is alkalmas kiváló minőségű pezsgők készítésére - nem véletlenül kaptak helyet a Mitiszol portfóliójában is. 

CHAMPAGNE FLEURY - Blanc de Noirs Brut NV /// 14 299 Ft -
11 429 Ft

Sébastien Riffault
Riffault borászat radikálisan átalakult a korábbi konvencionális birtokból, és mára Sancerre egyik legprogresszívabb biodinamikus borászatává vált. Sébastien tudja mit csinál, vallja, hogy tőkéről tőkére változik a szőlő igénye, amelyet legjobb tudása szerint igyekszik figyelembe is venni. Ültetvényeit sosem telepítené újra, inkább folyamatosan megújítja őket, így a tőkék korban is különböznek egymástól. Ritkán megy traktorral a szőlőbe, lóval szánt, inkább április-májusban semmint ősszel, mindemellett pedig természetesen kézzel szüretel, amely Sancerre-ben nem is annyira jellemző mint gondolnánk. A dűlős tételek évjárattól függően 20%, de akár 40% botrytis-szes szőlőből készülnek (száraz borokról van szó), amely elképesztő mélységet és komplexitást kölcsönöz a bornak - mindezt pedig egy erőteljes mégis finom savszerkezet teszi izgalmassá, feszessé.

SÉBASTIEN RIFFAULT - Les Quarterons 2018 /// 7 499 Ft -
5 999 Ft

Chateau Cambon
Chateau Cambon, szorosan kapcsolódó birtok a Lapierre névhez: három barát projektjeként indult. Marcel Lapierre, Jean-Claude Chanudet és Joseph Chamonard trió vásárolta meg a kilencvenes években az akkor csődközelbe került birtokot, hogy aztán közösen új életet leheljenek az borászatba. Megértették, mennyire különleges ez a 13 hektáros terület annak ellenére, hogy a Morgon és Brouilly között elhelyezkedő birtok nem tartozott hivatalos eredetvédett besorolás alá. A mára 13 hektárrá nőtt  területet főleg Gamay tőkék alkotják, amelyek teljesen az organikus gazdálkodás elvei szerint vannak művelve, kézi szürettel és a lehető legkevesebb beavatkozással a pincében. A “natúrbor boom” talán legnagyobb francia nevei, akik nem csak új energiákat hoztak a kezdet-kezdetén a mozgalomba, hanem akiknek hagyatéka azóta is töretlen sikerrel bizonyítja, hogy Beaujolais-ben sokkal több van, mint a régió legnagyobb eseményének beharangozott Nouveau borok premierje.

CHATEAU CAMBON - Beaujolais 2018 /// 4999 Ft -
3 999 Ft

Chateau Le Puy
A Le Puy azon birtokok közé tartozik, amelyek nemcsak a natural wine undergroundnak számító, szubkulturális közegében ismertek, hanem a mainstream borvilágban is jól megalapozott hírnevük van. Ez többek között annak köszönhető, hogy a birtokot tulajdonló, jelenleg a 15. generációba lépő Amoreau család több mint 400 éve halmozza a tudást, amely természetesen a borok minőségében is tükröződik. Másrészt, a 20. század elején mondhatni azt a történelmi döntés hozták meg, hogy a birtok a kezdetektől fogva elutasítja a vegyszerek használatát, így az mindig is organikus volt és így váltottak a későbbiekben biodinamikus gazdálkodásra (1990).

CHATEAU LE PUY - Emilien 2017 /// 11 999
Ft - 9 599 Ft

Domaine de Villaine
A Domaine de Villaine megalapítása nem máshoz, mint a híres Aubert de Villaine nevéhez köthető, aki nem kizárólag borászként, hanem a legendás Romanee-Conti társ-menedzsereként lett ismert. A kivételes terroir-ral rendelkező területen már a 12. században is folyt a szőlőművelés a nagy cluny apátság szerzeteseinek köszönhetően, amit aztán 1971-ben az Amerikából hazatért Aubert de Villaine és felesége, Pamela vásárolták meg akik maguk is meglepődtek, hogy olyan minőségű aligotét találtak, mint, Bouzeronban. Az apró napsütötte völgyben területen évszázadok óta készülnek különleges és erőteljes fajtaborok, aminek végül évekig tartó tanulmányozásuknak köszönhetően a de Villaine család lett az úttörője. Bouzeron az egyetlen hely, ahol az aligoté a legjobb, magasan fekvő termőhelyeket foglalja el (Burgundiában másutt a chardonnay és a pinot noir kiszorította a fajtát ezekről a területekről) ennek, valamint az organikus és biodinamikus művelésnek köszönhetően pedig évről-évre egyedi borok kerülnek ki az immár 21 hektáros birtokról.

DOMAINE DE VILLAINE - Bouzeron 2018 /// 9 599
Ft - 7 678 Ft
DOMAINE DE VILLAINE - Côte Chalonnaise Rouge La Fortune 2018 /// 9 599
Ft - 7 678 Ft

Kapcsolódó termékek