hello@mitiszol.hu
 

1037 Budapest,

Csillaghegyi út 13. 
 

+36 1 453 6023

© 2019 by Mitiszol?  

MAURER

Délvidék, Szerbia

Borász: Maurer Oszkár
Birtokméret: 6 hektár Dél-Csongrádi borvidéken , 9 hektár Szerémi borvidéken
Dűlők: Talán Terem, Kastély, Cseresznyés, Högyek, Fodor, Nagy Krisztus, Krisztus, Remete, Nagy Kárász, Telek
Szőlőfajták: Kadarka, Piros Magyarka, Szerémi Zöld, Bakator, Ezerjó, Kövidinka, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Olaszrizling, Mézes Fehér, Merlot,Sárgamuskotály, Rajnai Rizling, Pinot Noir, Furmint

A Szabadka-Horgosi borvidék közvetlenül a Magyar-Szerb határtól délre Vajdaságban,a mai Szerbiában található. Összesen 15 ha területet művelnek, amiből 6 ha a Szabadka-Horgosi borvidéken található, 9 ha pedig Szerémségben a Tarcal hegyen (Fruška Gora).

Az itteni szőlőik között több is matuzsálemi korral büszkélkedhet. A Szerémi zöld  és Bakator 1909-ben telepített, Kövidinka (1925-ben és 1941-ben).  A legidősebb Kadarka pedig egyben a világon is a legidősebb ültetés ebből a fajtából, hiszen 1880-ban telepítették. Ezekben a szőlőkben jellemzően lóval és emberi munkával történik a szőlő művelése.

A szerémi borvidék lényege a Tarcal-hegy. Közel 500 millió éves képződmény, vulkanikus és üledékes kőzetek alkotják. A klímája szub-mediterán és kontinentális. Közel 70 km hosszúságban a Duna a hegy lábánál fut, és a Rajnai Rizling ültetvényük alsó tőkéi is csak 50 méterre vannak a Duna vizétől. A Duna közelsége számos terroir klímáját teszi egyedivé, kedvezőbbé, és ehhez párosul a talaj geológiai összetettsége, a tény, hogy 55.000 tőkét művelnek hagyományos bakművelésben, valamint, hogy a biotermesztés szabályai szerint termesztik a szőlőt. A borkészítésnél spontán erjesztenek, nem használnak adalékanyagokat, és a kéntartalom is alacsony szintű. A borok többsége tölgyfa hordóban erjed és érik. A vörös borok derítetlenül és szűretlenül kerülnek palackba.

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon