hello@mitiszol.hu
 

1037 Budapest,

Csillaghegyi út 13. 
 

+36 1 453 6023

© 2019 by Mitiszol?  

PÓK TAMÁS

Eger, Magyarország

Borász: Pók Tamás
Birtokméret: 4,5 hektár
Dűlők: Pajdos, Nagygalagonyás, Nagy-Eged, Síkhegy, Rádé
Szőlőfajták: Furmint, Hárslevelű, Leányka, Kékfrankos, Kadarka, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon

A birtoképítést 1995-ben, a kárpótlási folyamat derekán szőlőültetvények vásárlásával kezdte meg. Igyekezett Eger legjobb dűlőiben eladó parcellákat találni. Az első, 800 négyszögöles parcellát, egy Kékfrankost a Nagy-Eged déli lejtőjén vásárolta, melyet még abban az évben követett egy Cabernet Franc a Rádé, és egy évre rá egy másik Kékfrankos a Nagygalagonyás dűlőkben. Elsősorban kék szőlőfajtákat kereste, hiszen bikavért akart készíteni. Az évek során gyarapodtak az ültetvények, a meglevő parcellákat bővítette, illetve Eger másik vezető márkájának számító Leánykából vásárolt új területet a Síkhegy dűlőben. Célja egy 10 hektáros birtok megteremtése volt, melyet saját maga tud irányítani. Elhatározta, hogy saját maga telepít korszerűbb ültetvényt. Ennek lényege az emelt tőkeszám, a kisebb tőkeforma  és az alacsonyabb tőketerhelés. Választása az Eger és Ostoros között fekvő, egykor igen híres Pajdos dűlőre esett, ahol előbb bozótirtással, tuskószedéssel, stb. kellett megszelídíteni az elvadult terepet. 2002-től folyamatosan ültetett előbb kék, majd fehér szőlő fajtákat. Úgy tervezte, hogy az ültetvény alkalmas legyen a legmagasabb fokozatú eredetvédett bikavér, az Egri Bikavér Grand Superior alapanyagának termelésére, azaz, legalább 6 különböző, a borvidéki rendtartásban javasolt fajtát ültetett. Ezek mellett részben kísérletképp őshonos magyar fehér fajtákat, Furmintot, Hárslevelűt is kipróbált.

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon