• Mitiszol

Veganságról és a vegan borokról

Frissítve: márc 23


Ahogy a Világban már sok helyen, itthon is egyre többen térnek át vegetáriánus vagy éppen a vegán életmódra. Míg előbbi csak a húst és halat hagyja el az étrendjéből, a vegán minden olyan élelmiszert mellőz, ami állati eredetű. Ezen elgondolkodva, jó kérdés lehet, hogy a bor, hogy nem lehet vegán, hisz jó esetben csak szőlő és élesztő, ami hosszas érési ciklusa után poharunkba kerül. A válasz nincs is nagyon távol, ugyanis az egyetlen munkafázis ami eldöntheti, hogy borunk vegán lesz e vagy sem, ez a szűrés – derítés. A bor érése folyamán, a benne lévő élesztőgomba alakítja át a cukrot alkohollá, majd a folyamat végén apró szemcsékként visszamarad, ami még a természetes borok kedvelői között is sokakat zavar. Ennek elkerüléséhez szűrnek és derítenek. A folyamatot többféle derítő szerrel lehet elvégezni. Ilyen szerek lehetnek a tojásfehérje (albumin), zselatin (általában marha és disznó csontból kivont kollagén), hal hólyag (isinglass), tejfehérje (kazein), bentonit (ásvány) és az aktív szén. Ebből csak az utóbbi kettő ami nem állati eredetű. A hagyományok és technológia elterjedése miatt, derített borok között még mindig több a nem vegán, de szerencsére a webshopunkban található tételek között nem egy bor már szűretlen, vagy nem tartalmaz állati eredetű derítőszert, így bátran vásárolhatnak nálunk a vegán életmód követői is!

7 megtekintés

hello@mitiszol.hu
 

1037 Budapest,

Csillaghegyi út 13. 
 

+36 1 453 6023

© 2019 by Mitiszol?  

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon